Lees meer over onze concerten van de voorbije seizoenen :
SEIZOEN 2017-2018
SEIZOEN 2016-2017
SEIZOEN 2015-2016
SEIZOEN 2023-2024
SEPTEMBER// PIANO TRIO MASKERADE
Door de onuitputtelijke energie die de leden van dit jonge pianotrio steken in het doorgronden van hun repertoire, bevat hun vertolking een vrije en intense expressiviteit met een deze eigen logica die niet kan worden vastgelegd in de strepen en muzieknoten alleen. Ze zijn jong deze musici, maar samen bezitten nu al innerlijke diepgang en een homogene interpretatie naast technisch meesterschap. Bijzonder!! Benieuwd naar dit opmerkelijk en beloftevol pianotrio? Wees getuige van het talent dat opborrelt bij Aude Van de Keere (piano), Krzysztof Michalski (cello) en Leon Blekh (viool).OKTOBER// BRIEVEN VAN BEETHOVEN
In een verfrissende mix van fragmenten uit Beethovens brieven en intieme gitaarmuziek van de componist en tijdgenoten zetten Ella Michiels en Wido Uvin de deur naar Beethovens ziel op een kier. We ontdekken brieven van Ludwig van Beethoven aan zijn liefdes, zijn vriendinnen en zijn familie. Brieven die ons nieuwe kanten van de componist leren kennen: Beethoven de flirter, de gevoelige, de modebewuste, de verdrietige, de getormenteerde, de depressieve, de zieke. Dit wordt een opmerkelijke avond waarin we de mens achter de muziek leren kennen. Na deze avond zullen we voor altijd op een andere manier naar Beethoven luisteren.NOVEMBER// BETH EN FLO
Twee klassiek geschoolde pianistes die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor! Dat zijn Beth & Flo! Oftewel Elsbet Remijn en Claudette Verhulst.
Beide dames studeerden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij beiden hun Masterdiploma klassiek piano behaalden. Het duo valt op door hun frisse energie, eensgezind samenspel en door de verrassende vorm van concerteren die zij de afgelopen jaren ontwikkelden. Dit bracht hen in 2020 tot de Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF). De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaretduo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”. Een vleugeltje “andere klassiek” om in huis te halen!JANUARI// FIRGUN ENSEMBLE
Het Firgun Ensemble is ontstaan vanuit 5 studenten van de koninklijke conservatoria van Antwerpen en Brussel. Ondertussen weten ze al 4 jaar hun toeschouwers in België en Nederland te raken met de magische samenklank van klarinet en strijkkwartet. Met hun gewaagde en vernieuwende muzikale keuzes tonen ze aan dat de grote klassiekers als Brahms en Mozart toch nog kunnen verrassen, zeker in combinatie met minder voor de hand liggende muzikale parels. Dit jaar wist het Firgun Ensemble de jury van SUPERNOVA, de wedstrijd van Klara voor jonge en veelbelovende kamermuziekensembles, te overtuigen en werden ze uitgeroepen tot een van de laureaten. De naam van het ensemble komt van een onvertaalbaar Hebreeuws woord en betekent zoveel als ‘Blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’. Heerlijk toch!Credits:
VIOOL LUDOVIC BATAILLIE | VIOOL CISKA VANDELANOTTE | ALTVIOOL AUDINGA MUSTEIKYTE | CELLO KARIN BROECKHOVE | KLARINET JEROEN VRANKENFEBRUARI// FLORESTAN BATAILLIE
Pianist Florestan Bataillie speelt een concert dat geheel in het teken staat van twee van zijn grote muzikale passies: het performen van bestaande werken enerzijds en het creëren van zijn eigen composities anderzijds. Hij voelt zich als een vis in het water in de ‘minimal music’. Prachtige composities van o.a. Phillip Glass en Erik Satie worden aangevuld met zijn eigen nieuwe composities. Maar ook werken met ingewikkeldere structuren zullen aan bod komen om tegengewicht te bieden. Florestan is daarnaast ook een geboren verteller en praat alles op een bevattelijke, anekdotische wijze aan elkaar. Muziek met minimale bouwstenen, maar maximale expressie zeg maar!MAART// MERAKI WINDQUINTET
Een gevarieerd programma met erg Amerikaans geïnspireerde muziek door vijf gedreven jonge houtblazers die mekaar over de verschillende conservatoria heen gevonden hebben, beleven we in maart. Gedreven om het blaaskwintetrepertoire te verkennen en hun identiteit als muzikaal ensemble te vormen heeft het Meraki WindQuintet al behoorlijk wat prijzen op zak. Dit wordt genieten van spel en variatie, zowel klassiek repertoire als moderne arrangementen. Ook benieuwd naar het talent achter Liesl Vanoverberghe (dwarsfluit), Jonas Schoups (hobo), Bram Vanoverberghe (hoorn), Rob Laethem (fagot) en Laurens Jonckheere (klarinet) ?SEIZOEN 2022-23
SEPTEMBER 2022
Geen instrumenten dit keer.Slechts vier acapella-stemmen én een beatboxer met verschillende universums dewelke harmonieus samensmelten tot een subliem geheel aan klanken.Dit energiek kwartet neemt het publiek als een zingende wervelwind mee op een fascinerende muzikale reis vol afwisselende stijlen, muziekperiodes, heerlijke harmonieën overgoten met af en toe een vleugje humor. Ontdek JUST VOX en beleef deze 4 gewéldige ACAPELLA-ZANGERS, een witte raaf in het lanschap!
OKTOBER 2022
De jonge violist Hrayr Karapetyan en diens vrouw pianiste Hasmik Manukyan zetten de sfeer er goed in en spelen als “ART OF DUO” in oktober de reeks MP-concerten!
Als jong en uitermate virtuoos duo speelden ze reeds meer dan 300 concerten over heel de wereld en vielen als jong koppel al in de prijzen op nationale en internationale wedstrijden. In 2014 brachten ze hun allereerste CD uit. De tweede en derde CD van “Art of Duo” werden uitgebracht tijdens Covid in 2021: ‘Oud en nieuw Armenië’ en ‘Art of Duo België’. Deze projecten bevatten geselecteerde stukken voor viool & piano door de meest gekende klassieke en hedendaagse Armeense/Belgische componisten.De kunst van het duo voor viool en piano, een genre met talloze meesterwerken, in deze concertenreeks geïllustreerd aan de hand van een selectie virtuoze stukken die vaak geïnspireerd werden door volksdansen.
NOVEMBER 2022
De antieke oudheid inspireerde KLARA’s Twintiger TIM EYSACKERS, jazzpianist en componist, om zijn masterdiploma vorm te geven. Tim schreef zijn eigen versie van het verhaal van Antigone en Kreon. Op die versie componeerde hij zeer persoonlijke muziek.Zo werd Tim’s Antigone Project een samensmelting van jazz én drama waarbij het verhaal van Antigone in een monoloog verteld wordt door Kreon, de oom van Antigone. Het project kreeg zeer lovende reacties van de professoren op Luca School of Arts Leuven (Lemmensinstituut) en werd beloond met de Playright+ prijs 2020. Men sprak van een subliem artistiek niveau en een tijdloze aanpak. MP tilt tipje van de sluier op.
JANUARI 2023
Violist Shalan Alhamwy en accordeonist Jonas Malfliet vormen samen DAMAST DUO. Samen maken ze ogenschijnijk moeiteloos de Oosterse muzikale invloeden begrijpelijk voor een Westers gehoor. Net zoals de stof damast uit Damascus, die in de middeleeuwen ook populair werd in onze contreien, vormt deze culturele uitwisseling de muzikale basis van het duo. En behalve erg goede muzikanten zijn het ook goede vrienden; hun speelplezier werkt aanstekelijk!!
FEBRUARI 2023 - EVELIEN VANEYSENDEYK, harp
Voor al wie geïnteresseerd is in de rustgevende wereld van de harpmuziek, is er een geweldige kans. Een harpconcert gevuld met hemelse muziek, gebracht door Evelien Vaneysendeyk. Momenteel is ze 20 jaar oud, en studeert ze als harpstudente in Oslo, Noorwegen maar ze heeft een interessant programma samengesteld en kan niet wachten om het te tonen in eigen land. Zelf streeft ze om een verhaal te vertellen aan mensen via haar muziek, en dat kan je zelf ondervinden als je langskomt voor haar optreden.
MAART 2023 - OLIVE CELLO QUARTET
François-Emmanuel Douchy, Emma Claes, Dorelle Sluchin en Emiel Vertongen ontmoetten elkaar in Leuven, waar ze bij Martijn Vink en Amy Norrington studeerden. Samen richtten ze het Oliv Cello Quartet op, waarmee ze graag het minder gekende repertoire voor cellokwartet willen verkennen en delen met het brede publiek.
Zowel de bijzonder homogene klank van vier cello’s, als het grote bereik en de diverse timbremogelijkheden van het instrument inspireerden vele componisten om uniek, uitdagend en kleurrijk repertoire voor deze bezetting te schrijven. Dat hierin Belgische componisten een voortrekkersrol speelden, zal duidelijk worden in dit programma waarin voornamelijk originele, onderbelichte composities voor cellokwartet uit de late 19de en vroege 20ste eeuw gebracht worden. Dit repertoire zal worden aangevuld met enkele bewerkingen van pareltjes uit het pianorepertoire uit dezelfde periode.
SEIZOEN 2021-22
JANUARI 2022
Flavio Spampinato beschouwt “Nascente” als een moment van muzikale ontspanning. De muziek van deze Jazzsinger en componist is vervlochten met persoonlijke ervaringen en haar diepste nuances uit de mediterrane, Braziliaanse en Italiaanse muzikale traditie. Nascente, een zalige shelter, een droomplek voor de meest ondernemende reizigers.
Line-up: Flavio Spampinato (zang en compositie) | Alessandro Gwis (piano) | Fil Caporali (contrabas) | Helene Duret (klarinet, basklarinet)FEBRUARI 2022
In 2022 vieren we de 200ste verjaardag van één van de grootste Belgische componisten: César Franck (1822-1890).Hij liet niet alleen een onnavolgbaar oeuvre na dat vandaag internationaal gewaardeerd wordt. Het boeiende leven dat hij leidde en het decor waarin het zich afspeelt, schreeuwen om een roman. Het is dat muzikale oeuvre en die spreekwoordelijke roman die de ideale ingrediënten zijn gaan vormen voor een onvergetelijk verhalend concert: "Weg van César Franck".
Sander De Keere duikt met u in het woelige Europa van de 19de eeuw en houdt halt in de bruisende stad Parijs. Daar wil elke componist op dat moment zijn. Ook César Franck. Maar lusten de frivole Parijzenaars zijn ernstige muziek wel? Van waar de plotse breuk met zijn vader? En door welk bizar ongeval - vlak voor zijn deur - komt hij onfortuinlijk aan zijn einde? Wonderlijke verhalen, pittige brieven en onvergetelijke anekdotes geven u een beter beeld van de man die schuil gaat achter onze grootste componist. Er wordt niet alleen muziek uitgevoerd van César Franck zelf. Er weerklinkt ook muziek van zijn beste leerlingen waaronder Guillaume Lekeu. Uitgevoerd door het nu reeds alom geprezen jonge Sonoro Quartet.
Het Sonoro Quartet werd opgericht in 2019 door vier beloftevolle en getalenteerde muzikanten: violisten Mona Verhas en Jeroen De Beer, altviolist Séamus Hickey en cellist Paul Heyman.
Het quartet - met het opkomende 23-jarige talent Mona Verhas op viool - studeert momenteel aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam (NSKA) waar ze les volgen bij o.a. leden van het Danel Quartet, Eberhard Feltz, Hagen Quartet etc. Het jonge kwartet speelde reeds in zalen zoals de Bijloke, Amuz, De Singel en was te gast op het Beethoven Festival 2020 waar ze de première uitvoerden van het eerste strijkkwartet van Eric Domench, opgenomen door de SWR televisie. Sonoro, een warm ensemble met een mooie ronde sound dat zich in 2022 voornamelijk zal focussen op Franck's strijkkwartetten.
MAART 2022
Als partner van Young Belgian Talent - de driejaarlijkse wedstrijd voor uitmuntende jonge klassieke muzikanten - nodigt MUSICA ET POETICA de 19-jarige finaliste Sarah Bayens (viool) samen met tweede laureaat Balder Dendievel (hobo) uit. Young Belgian Talent geldt in ons land als de professionele competitie voor jonge musici die een internationale solocarrière nastreven. De virtuose pianist en “KLARA’s” twintiger (2020) Wouter Valvekens deelt zijn passie als ondermeer kamermusicus. In deze reeks zetten ze allen samen MP in vuur en vlam!
APRIL 2022
Het Mozaik Guitar Quartet ontstond in oktober 2017 toen vier beloftevolle jonge gitaristen Michael Lochery (Schotland), Hannelore Vander Elst (België), Álvaro García Peón (Spanje) en Utkan Aslan Turkije elkaar leerden aan de Universität Mozarteum in Salzburg. Met de naam “Mozaik” willen ze verwijzen naar het Mozarteum, waar het allemaal begon, en naar een mozaïek, aangezien ze ondanks (of net dankzij) hun vier verschillende achtergronden toch een complementair geheel vormen. In juni 2019 wonnen ze de 1ste prijs op de 10de Savarez-Corelli kamermuziekwedstrijd in Salzburg. In augustus van vorig jaar wonnen tevens de 1ste prijs op de internationale Paola Ruminelli Kamermuziekwedstrijd in Domodossola, Italië, één van de meest gerenommeerde wedstrijden voor kamermuziek met gitaar binnen Europa.
MEI 2022
Met Ão mag je je aan een ontroerend en verwarmend programma verwachten vol eigen muziek en eigenzinnige arrangementen van Braziliaanse samba, bossa nova en Afro-Portugese muziek. De rijke, unieke stem van Brenda Corijn, een actrice met Mozambikaanse roots, blend met het intieme gitaarspel van Siebe Chau . Onder de naam Ão brengen zij je een verrassend, onontgonnen stukje muziek met een eigen sound die live aangevuld wordt met charango, meerstemmigheid en effectenpedalen.
Brenda en Siebe vonden elkaar in LUCA School of Arts door een wederzijdse passie voor theater en muziek. Toen Brenda tijdens een theatervoorstelling begon te zingen was het voor Siebe glashelder; hier moest en zou iets moois uit groeien. In de nazomer van 2019 ging de bal aan het rollen en exact een jaar later kwam hun debuut-ep 'Tudo Mudou' (Wonderland) uit. Met liederen in het Engels én Portugees grijpt Brenda terug naar haar roots waarin ze haar meest intieme en oprechte kanten verkent. Live slaan Brenda en Siebe intussen de handen in elkaar met Jolan Decaestecker (Empty Apartments) op gitaar, live-cassetten en effectenpedalen. Voor de diverse en vooral gevoelige percussie zorgt Bert Peyffers. Verwacht je aan een unieke symbiose van ambient samples, voice transformers en het intieme, akoestische karakter van Ão.JUNI 2022
Ensemble Tempus is een jong, nieuw kwartet dat bestaat uit de Franse mezzo-sopraan Sarah Théry, de Poolse cellist Kacper Nowak, de Tunesische oudspeler-Akram Ben Romdhane en de Braziliaanse percussionist Nyllo Canela.
Door bruggen tussen verschillende culturen te creëren, streeft het kwartet ernaar om oude Europese, klassieke muziek terug van onder het stof te halen en in nieuw daglicht te plaatsen. Via de samenvloeiing van culturen mixt Ensemble Tempus verschillende muzikale genres en navigeert ze vlot van klassieke muziek en jazz naar traditionele Arabische muziek.